Ramon Drent
06-02-2023 ·2 min. leestijd

Optimaliseer gemakkelijk de afbeeldingen van je webshop

Er bestaat een grote kans dat de afbeeldingen op je webshop de grootste bestanden zijn die door bezoekers worden bekeken. Des te slimmer zullen we dus moeten omgaan met het uploaden en gebruiken van afbeeldingen in onze webshop. Je kunt in principe twee dingen doen:

1.) Minder afbeeldingen gebruiken.
2.) De bestandsgrootte van de afbeeldingen verkleinen.

In deze post ga ik dieper in op het laatste: het minimaliseren van de afbeeldingen die worden geüpload.

Afbeeldingen handmatig verkleinen

Als je zoals mij bent en zoveel mogelijk controle over je afbeeldingen wilt hebben, dan zul je je afbeeldingen handmatig moeten optimaliseren. Er zijn letterlijk honderden optimalisatie- tools en applicaties voor verschillende afbeeldingen (meestal JPEG's en PNG's). Ik kan er je twee aanraden:

1.) ImageOptim is een app voor MacOS (sorry Windows gebruikers) die echt een must-have is op je computer. Elke keer als ik afbeeldingen wil uploaden naar een website of webshop, sleep ik ze eerst in ImageOptim. De applicatie optimaliseert de afbeeldingen razendsnel en vervangt de originele afbeeldingen automatisch door de verkleinde afbeeldingen.
2.) CompressJPEG is een online website die JPEG's, PNG's, GIF's en PDF's kan verkleinen. Ik gebruik het persoonlijk vaak wanneer ik geen toegang heb tot mijn eigen computer, of alleen een internetbrowser. Hoewel de PNG-optimalisatie nogal traag kan zijn (vooral bij grote PNG-bestanden), werkt het verder perfect.

Afbeeldingen automatisch verkleinen

Als je zelf geen zin hebt in al dat handwerk, dan bestaan er ook automatische oplossingen die je kunt gebruiken. Voor alle grote webshop platformen zijn er talloze apps en plugins verkrijgbaar die het zware werk voor je kunnen doen.

Zo is er voor Shopify bijvoorbeeld de Image Optimizer van LoyaltyHarbour. Met de gratis versie van deze app kun je 50 afbeeldingen in één keer optimaliseren. Wil je meer afbeeldingen kunnen verkleinen, dan kun je een maandelijks abonnement afnemen voor een paar euro per maand.