Ramon Drent
16-01-2023 ·3 min. leestijd

Zo voorkom je 404-foutmeldingen op je webshop

Een webshop zonder fouten is essentieel voor een goede gebruikerservaring en hoge conversiepercentages. Een van de meest voorkomende fouten die bezoekers tegenkomen tijdens het browsen op een webshop is de 404-foutmelding. Een 404-foutmelding wordt weergegeven wanneer een bezoeker een pagina op je webshop probeert te openen die niet beschikbaar is.

Het kan vervelend zijn voor bezoekers om een 404-foutmelding te krijgen en het kan ook schadelijk zijn voor je SEO-ranking. Google en andere zoekmachines bestraffen webshops met veel 404-foutmeldingen, wat leidt tot lagere posities in zoekresultaten en minder verkeer naar je webshop.

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je 404-foutmeldingen op je webshop kunt voorkomen en oplossen.

Wat is een 404-foutmelding?

Een 404-foutmelding treedt op wanneer een webpagina niet kan worden gevonden. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, zoals een pagina die is verwijderd of verplaatst naar een andere locatie. Wanneer een gebruiker op een link klikt die niet langer actief is of een verkeerde URL invoert, wordt de 404-foutmelding weergegeven.

404-foutmeldingen komen vaak voor op webshops omdat er regelmatig productpagina's worden toegevoegd, verwijderd of verplaatst. Als deze pagina's niet correct worden bijgewerkt, kan dit leiden tot een 404-foutmelding wanneer een gebruiker probeert deze pagina te bezoeken.

De impact van 404-foutmeldingen op je webshop

404-foutmeldingen zijn slecht voor je webshop om verschillende redenen:

  1. Slechte gebruikerservaring: Bezoekers vinden het frustrerend om een pagina te openen die niet beschikbaar is en het kan hen ervan weerhouden om verder te winkelen op je webshop.

  2. Minder verkeer: Als je veel 404-foutmeldingen hebt op je webshop, zullen zoekmachines je webshop lager rangschikken in de zoekresultaten, wat kan leiden tot minder verkeer.

  3. Slechte SEO: 404-foutmeldingen zijn niet goed voor je SEO omdat zoekmachines geen waarde hechten aan pagina's die niet beschikbaar zijn. Dit kan leiden tot een lagere ranking en minder zichtbaarheid in zoekresultaten.

Hoe voorkom je 404-foutmeldingen op je webshop?

Een van de beste manieren om 404-foutmeldingen te voorkomen, is door regelmatig te controleren op gebroken links. Dit kan handmatig worden gedaan door alle links op je webshop te controleren, maar er zijn ook tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het identificeren van gebroken links, mijn favoriet is OhDear.

Als je een pagina op je webshop hebt verplaatst of verwijderd, is het belangrijk om een 301-redirect te gebruiken om gebruikers automatisch door te verwijzen naar de nieuwe locatie van de pagina. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van 404-foutmeldingen, maar kan ook helpen bij het behouden van zoekmachine rankings voor de verplaatste pagina.

Zodra je in Shopify de URL van een pagina wijzigt, dan zal er automatisch worden voorgesteld om zo'n 301-redirect in te stellen.

Conclusie

404-foutmeldingen kunnen een negatieve impact hebben op de gebruikerservaring, websiteverkeer en zoekmachineoptimalisatie van je webshop. Door regelmatig te controleren op gebroken links, het implementeren van een aangepaste 404-pagina, het gebruik van 301-redirects, het bijwerken van interne links en het controleren van crawl-fouten met webmaster tools, kan je deze foutmeldingen voorkomen en de algehele gebruikerservaring van je webshop verbeteren.